Kenyataan Media | 14 September 2015 : Hentikan Penyebaran Isu Perkauman

Campaign, press release

Isnin, 14 September 2015

Hentikan Penyebaran Isu Perkauman

Muslimah Interest Zone And Networking (MIZAN) menyeru saudara saudari di luar sana agar tidak mudah terpengaruh dengan cubaan melaga-lagakan sesama bangsa di Malaysia.

“Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” (Al-Hujurat Ayat 13)

Tiada bangsa yang mulia, akhlak sebagai seorang Muslim akan tercemar apabila emosi yang didorong oleh bisikan syaitan dibiarkan menguasai fikiran kita.

Hentikan penyebaran berita-berita yang bertujuan melaga-lagakan antara bangsa di Malaysia, baik di media sosial mahupun di aplikasi mesej.

Kenali musuh kita yang sebenar,iaitu syaitan.

“Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan; karena sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu. Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui”. (Al-Baqarah Ayat 168-169)

Semoga Allah memelihara kita dari tertipu dengan kebodohan diri sendiri.

“Di antara manusia ada yang mengatakan: “Kami beriman kepada Allah dan Hari Kemudian,” pada hal mereka itu sesungguhnya bukan orang-orang yang beriman. Mereka hendak menipu Allah dan orang-orang yang beriman, padahal mereka hanya menipu dirinya sendiri sedang mereka tidak sedar” (Al Baqarah Ayat 8 – 9)

TAMAT

Farwina Faroque
Presiden
Muslimah Interest Zone and Networking Association(MIZAN) KL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.